I když je venku ještě zima je už nyní ideální čas, objednat si nový pečící grilovací kámen na letošní sezónu zahradních,, grilovaček“. Máme jich opravdu velký výběr.
Toto je jedna z těžších otázek a není na ni jednoduchá odpověď. Už jen díky tomu, že v naší nabídce najdete pečící grilovací kameny klasické hladké, s obvodovou prohloubenou drážkou, nebo s uprostřed vybroušenou plochou. Každý typ pečícího kamene má svoje plusy a svoje zastánce, ale i zápory. Pokusím se vám s výběrem pomoci podrobnějším představením jednotlivých druhů pečících grilovacích kamenů.
Hladké, ploché pečící kameny jsou klasika, kterou vyrábíme. Nabízíme hranaté jako čtverce i obdélníky v různých velikostech, nebo také na zakázku kulaté a to opět v několika velikostech, nebo atypy na objednávku.
Hladké pečící kameny se dají použít na grilování všech druhů masa, zeleniny i příloh. Jde o univerzální typ pečícího kamene, který se dá použít téměř na všechno. Nevýhodou je snad jen to, že z kamene při grilování odtéká šťáva z grilovaného masa nebo zeleniny.
Jde o klasický, hladký, plochý pečící kámen, který má po obvodu vybroušenou obvodovou drážku, která slouží k hromadění a sběru tuku a šťávy z grilovaného masa nebo zeleniny. Tuk díky tomu neodkapává z pečícího kamene přímo do ohniště, kde by při škvaření a hoření nepříjemně kouřil a zapáchal. Z drážky se tekutina po vychladnutí pečícího kamene snadno odstraní a drážka vyčistí.
Jde o pravý opak hladkého pečáku, nebo pečáku s drážkou. Celá plocha pečícího kamene mimo úzkého okraje je vybroušená a díky tomu vznikla pánev hluboká s 5 - 10 mm rovným dnem. Tento typ pečícího kamene se jednak hodí na pečení a grilování masa s možností jeho podlévání, nebo na grilování zeleniny, ze které při tepelné úpravě pak neodtéká šťáva, ale, také na tepelnou úpravu směsí masa a zeleniny. Z toho vyplývá i jasná výhoda tohoto typu pečících kamenů. Při grilování, pečení a tepelné úpravě potravin, je lze podlévat a šťávy pak zůstávají při grilování jejich součástí a je možné, je pak použít při ochucení celých jídel na talíři.
Pokud jsem vám popisem jednotlivých typů grilovacích, pečících kamenů nepomohl s jejich výběrem, mám šalamounské řešení. Vyrábíme a nabízíme kombinované pečáky. To znamená, že v jednom pečáku máte dvě, nebo všechny tři typy pečících kamenů. Může to být jeden kus pečícího kamene, kde je jedna část hladká a druhá prohloubená. Pokud byste chtěli mít pečící kámen ještě víc „vymakaný“ a designový kousek, můžete si vybrat dělený kombinovaný pečící kámen, kde si vyberete, jaký typ pečáků v kombinaci chcete mít a současně i to, jestli kámen bude světlý nebo tmavý. Všechny tyto kombinace si můžete pro lepší představu prohlédnout v našem e-shopu, kde si je také můžete objednat.
Pokud byste chtěli pečící kámen atypického tvaru, rozměru nebo tloušťky, umíme vám i v tom případě pomoci. Díky tomu, že všechny typy a tvary pečáků vyrábíme, jsme schopni vám vyrobit atypický pečící kámen dle vašich představ. Stačí, abyste nám zavolali na telefonní číslo +420 725 969 561, nebo napsali na email dvorak@kamenictvi-dvorak.cz vaši představu a přání o velikosti, tvaru a tloušťce pečícího, grilovacího kamene.